Wij maken je graag wegwijs!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. Werk dat je je leven lang blijft doen, bestaat niet meer. Ook diploma’s zijn snel verouderd. En de werknemer? Die heeft alleen toekomst als hij zich blijft ontwikkelen.

Artikel

BLOG: 9 tips voor solliciteren via de webcam

Fantastisch! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Echter wil het bedrijf jou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek via de webcam. Maak je geen zorgen! Dit is zowel voor veel werkgevers als voor de meeste werkzoekenden nog steeds iets nieuws. Met deze tips ga je het gesprek met vertrouwen tegemoet.

Afbeelding
man solliciteert via de webcam

1. Wat zeg je tegen de werkgever als hij jou uitnodigt voor een webcam gesprek?

Zeg gerust dat je het spannend vindt en dit de eerste keer is dat je op zo’n manier een sollicitatiegesprek voert. Vraag wie er bij het gesprek aanwezig zullen zijn en als de techniek het even laat afweten wie er dan met wie weer contact opneemt of opnieuw inbelt. Vraag om de handleiding van het systeem dat zij gaan gebruiken om met jou te beeldbellen.

2. Voorbereiding

Bereid je net zo goed voor als voor een gewoon sollicitatiegesprek. Als extra voorbereiding kun je van tevoren een selfiefilmpje maken. De meest lastige vraag die je kunt krijgen is “vertel eens iets over jezelf”. Door dit alvast te oefenen en jezelf later terug te kijken kun je zien hoe je overkomt.

3. Ruimte, camera, achtergrond en licht

Ga op een rustige plek zitten met een rustige achtergrond. Zet je laptop op een stapel boeken zodat je recht in de camera kan kijken. Heb je alleen je telefoon? Zet deze dan ook op een goede hoogte. Om goed zichtbaar te zijn is goed licht belangrijk. Ga zo zitten dat bij voorkeur daglicht via het raam op je gezicht valt.

4. Gebruik een headset / oortjes

Door oortjes te gebruiken kunnen ze jou beter horen en jij hem of haar. Zorg er wel voor dat je oortjes hebt met een microfoon.

5. Kleed je voor een sollicitatiegesprek

Trek datgene aan wat je gedragen zou hebben naar een fysiek sollicitatiegesprek.

6. Leg alles binnen handbereik

Pak, voor het gesprek start, alle materialen die je nodig hebt tijdens dit gesprek: Kladblok en een pen (voor aantekeningen want een storend omgevingsgeluid is ook het getik van jouw toetsenbord); A4-tje met vragen en gesprekspunten; Glas water; Je CV en sollicitatiebrief uitgeprint.

7. Maak oogcontact met je gesprekspartner

Kijk je gesprekspartner aan op het beeldscherm. Houd er rekening mee dat de camera boven het beeld zit. Als jij dus zelf praat, kijk dan in de camera. Maak die eerste goede indruk, glimlach en heb een actieve maar rustige zithouding (dus niet onderuit hangen maar ook niet te veel met je armen bewegen).

8. Laat mensen uitpraten

Vaak is er met beeldbellen een vertraging van 1 tot 2 seconden. In een fysiek gesprek zijn we gewend direct op iemand te reageren. Door de vertraging van skype dien je rust te hebben in je antwoord en bewuster te zoeken naar het moment om antwoord te geven. Laat de ander ook uitpraten voor jij begint te praten. Door elkaar praten op Skype zorgt voor een onduidelijk gesprek.

9. Einde gesprek? Verbreek goed de verbinding

Je zal niet de eerste zijn die vergeet zijn camera uit te zetten en/of de verbinding per ongeluk niet verbreekt. Klik heel bewust op ‘ophangen’ en sluit het systeem af. Nu kan je weer vrijuit praten.

Kom je er zelf niet uit of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Klik hier voor het contactformulier