Wij maken je graag wegwijs!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. Werk dat je je leven lang blijft doen, bestaat niet meer. Ook diploma’s zijn snel verouderd. En de werknemer? Die heeft alleen toekomst als hij zich blijft ontwikkelen.

Welke baan past bij jou?

Weet je wat je graag doet en waar je goed in bent? Dan heb je waarschijnlijk ook al een goed idee van het werk dat je het liefst wil doen. Voordat je echt op zoek gaat naar een leerbaan, is het goed om uit te zoeken hoe dat werk er in de praktijk uitziet.

Afbeelding
Werkende mensen

Hoe leuk een baan ook lijkt, het moet wel passen binnen jouw mogelijkheden. Denk je bijvoorbeeld aan leren en werken in de zorg? Bedenk dan ook dat je waarschijnlijk onregelmatige uren gaat werken en dat je in veel gevallen in het bezit moet zijn van een auto en een rijbewijs.

Wat houdt mijn droombaan in?

Je bent toe aan een volgende stap in je loopbaan want:

  • Je bent sinds kort werkloos en op zoek naar een andere baan
  • Je hebt een tijd niet gewerkt en wil weer aan de slag

Schrijf onderstaande vragen over jouw droombaan voor jezelf op papier en probeer een zo goed mogelijk antwoord te vinden.

  • Hoe ziet een werkdag er uit? 
  • Wat zijn jouw taken?
  • Welke kennis en vaardigheden heb je nodig?
  • Werk je alleen of in een team?
  • Hoe ziet de werkomgeving er uit?
  • Wat zijn de werktijden?

Kijk eens naar de beroepenfilmpjes van SBB.

Tip van het Leerwerkloket: Ga eens praten met iemand die het werk al doet. Misschien kun je zelfs een dagje meelopen.

Vind je het lastig om dit zelf uit te zoeken? Neem dan contact op met het Leerwerkloket bij jou in de buurt. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar met onafhankelijk en kosteloos advies.

Heb je nu een goed beeld van je eigen kwaliteiten en de beroepen die je leuk vindt. Dan lees je hier hoe je de juiste opleiding of cursus vindt.

Aan de slag!

Op de website van de nationale beroepengids vind je een handig overzicht van werk dat je kunt doen zonder (de juiste) vooropleiding. Deze lijst vind je via deze link.

Kom je er zelf niet uit of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Klik hier voor het contactformulier