Vaak weten de mensen die zich bij het Leerwerkloket melden niet precies wat ze willen, ze zijn zoekende en bevinden zich vaak nog in een oriënterende fase. In gesprekken met een adviseur van het Leerwerkloket ontdekt de klant wat de latente behoefte is en waar kansen en mogelijkheden liggen.
Deskundige adviseurs
Het Leerwerkloket Flevoland is het adviescentrum waar deskundige adviseurs kosteloos en onafhankelijk advies geven aan werkgevers, werkzoekenden, werknemers en scholieren. Zij hebben een schakelfunctie tussen arbeidsmarkt en onderwijs. Daartoe onderhoudt het Leerwerkloket nauwe samenwerking met diverse partijen die in de arbeidsmarktregio Flevoland bij Leren en Werken betrokken zijn, zoals UWV, gemeenten, onderwijsinstellingen, kenniscentra en het bedrijfsleven. In de Flevomeer bibliotheken in Lelystad, Dronten, Urk en Noordoostpolder en in de nieuwe bibliotheek in Almere worden inloopspreekuren gehouden, waar iedereen zonder afspraak terecht kan.
Marissa van den Herik is één van de adviseurs die mensen kunnen helpen in hun loopbaan. Ze komen naar het inloopspreekuur in de bibliotheek met uiteenlopende vraagstukken over werk en loopbaan. Marissa: “Dikwijls biedt dan een leeradvies, bijvoorbeeld voor aanvullende scholing uitkomst om de loopbaan weer een boost te geven.”
Vragen over werk
In alle gemeenten van de arbeidsmarktregio Flevoland heeft het Leerwerkloket adviseurs klaar staan werknemers, scholieren en werkzoekenden met loopbaanbegeleiding op maat verder te helpen. Dat gebeurt veelal in adviesgesprekken. In zo’n gesprekken gaat het erom om snel de onderliggende vraag of kwestie helder te krijgen. Mensen komen bij het Leerwerkloket met een hulpvraag over werk, maar in enkele gevallen blijkt de vraag van een geheel andere aard en is het verkrijgen van werk niet de eerste stap die gezet moet worden, maar bijvoorbeeld eerst die van gericht taalonderwijs.
“Werken met de klanten van het Leerwerkloket Flevoland is zeer veelzijdig”, zegt adviseur Karuna Mohan. “Dagelijks spreek ik verschillende mensen, de één is net afgestudeerd, de ander heeft een uitkering en weer een ander heeft dertig jaar werkervaring en wil van baan veranderen.”
De weg vinden
De vragen die klanten van het Leerwerkloket Flevoland hebben verschillen per gemeente niet zoveel. Per gemeente verschillen de partners van het Leerwerkloket wel. Zo werkt het Leerwerkloket in Lelystad en de andere gemeenten samen met het Huis voor Taal voor taalondersteuning en kunnen er in Noordoostpolder en Almere afspraken worden gemaakt voor adviesgesprekken bij respectievelijk de WerkCorporatie en het Ondernemersplein. Daardoor weten werkzoekenden, werknemers en scholieren steeds meer en makkelijker de weg te vinden naar het Leerwerkloket.
“Maar we zijn ook gesprekspartner voor werkgevers”, zegt adviseur Wendy van Dulken, die veel ervaring heeft opgedaan als werkcoach bij UWV. “We geven werkgevers advies over scholing en ontwikkeling van personeel en we verschaffen inzicht in de regionale scholingsmarkt en de financiële regelingen die er zijn.”
Competentietesten
Om beter inzicht te krijgen in de persoonlijke mogelijkheden, biedt het Leerwerkloket Flevoland de klanten competentietesten aan. Dat levert bovendien antwoorden op bij hoe ze nu verder moeten of vragen over de eigen competenties en/of capaciteiten voor een gewenste opleiding of beroep. Uit zo’n test komen soms verrassende zaken naar boven en dat levert stof tot nadenken op over interesses, kansen en mogelijkheden. Daaruit vloeien ideeën voort over de ontwikkelrichtingen die in de loopbaan van de klant waardevol kunnen zijn.
Ontmoet ons team!
Wil je alvast kennismaken met ons team? Klik dan hier.
Neem contact met ons op, we helpen je graag!